J u r n a l‎ > ‎

OPINIA ASUPRA VIITORULUI CONSILIU DE MEDIERE

postat 28 sept. 2011, 22:29 de Mediatori Negociatori   [ actualizat la 12 nov. 2011, 01:47 ]

publicat de Constantin Augustin C. Zbora

 
     In opinia mea, noul Consiliu de mediere  trebuie sa aiba un proiect unitar de dezvoltare si implementare a medierii cu un traiect si etape bine stabilite. Cred ca la finele celor doi ani de mandat Consiliu de mediere in Romania trebuie sa existe minimum 20.000 de absolvenți ai cursurilor de mediatori, din care cel putin 5.000 activi si minimum 3.000 sa profeseze in mod efectiv DOAR medierea.
     Pentru ca acest deziderat sa fie dus la indeplinire trebuiesc adoptate standarde si modalitati de examinare noi, flexibile, atat pentru formatori, cat si pentru mediatori. Este evident ca daca dorim sa formam si sa specializam in Romania in doi ani, peste 10.000 de mediatori, vom avea nevoie ca in primele trei-patru luni de mandat sa acreditam cel putin alti 100 de formatori noi si cel putin 30 de organizatii care sa formeze mediatori. Cand la finalul acestui plan vom trage linie si vom aduna vom avea o alta perspectiva asupra medierii in Romania, cei 5.000 de mediatori activi putand sa aiba intre 50.000 si 100.000 de medieri pe an .
     De asemenea trebui sa se creeze o noua perspectiva asupra surselor reale de clienti. Nu mai trebuie sa privim cu jind doar la instantele judecatoresti si sa asteptam sa ne paseze cate o cauza . Trebuie sa gasim si sa pregatim noi nise de piata in domenii precum: industria, comertul en-gros si en-detail, afacerile imobiliare, contractele europene si internationale, malpraxis-ul, etc.
     Actualele domenii traditionale de utilizare, familial, delicventa juvenila, sindicate-patronate, trebuiesc ridicate la o noua treapta, avand ca tintă precisă ridicarea la nivel european a acestor tipuri de mediere. O abordare mai curajoasă a medierilor transfrontaliere este necesară de asemenea.
    Desigur, trebuie urmata si calea aleasa de Consiliu de mediere anterior, in sensul dezvoltarii relatiilor de cooperare cu Guvernul Romaniei, cu ministerul Finantelor si Ministerul Justitie, mai ales in vederea unei sustineri financiare pe fonduri europene, astfel ca formarea celor peste 10.000 de mediatori sa se realizeze in mare parte pe astfel de fonduri, pe viitorii mediatori urmand ai costa  un curs de formare undeva intre 200 si 300 de lei, iar in unele cazuri nimic.
     O relatie speciala trebuie dezvoltata cu CSM si Ministerul muncii, ambele urmand a avea un rol important in acest proiect de dezvoltare rapida a medierii     in Romania.
    Pentru ca un astfel de program sa fie pus in practica avem nevoie cu siguranta nevoie de doua dimensiuni în noului Consiliu de mediere.
     Pe de o parte este nevoie de continuitate, iar pe de alta parte este nevoie de innoirea proiectului managerial.
     Aceste lucruri trebuiesc realizate de o echipa omogena, lipsita de veleitari     sau semi-docti, membrii acestei echipe avand in mare parte caracteristicile mediatorului ideal:
    O persoana agreabila, inteligenta, culta si sociabila.
      In permanenta cautare de informatii si idei noi, avand o buna capacitate de comunicare si un fin spirit de observatie.
     O persoana activa, posedand calitati manageriale si antreprenoriale si experienta in activitati care implica interactionare cu oamenii.
     O persoana cu un dezvoltat autocontrol, posedand cunostinte de psihologie si sociologie si avand ca tinta finalizarea fiecarei actiuni incepute.
     Sunt indicate si ceva cunostinte de drept, multa cumpatare si desigur credinta.”

     Aceasta este opinia mea, dragi colegi si prieteni.

 
 
Comments