Întrebări frecvente

 .   Ce este negocierea ? Dar comunicarea ? 

Negocierea si Comunicarea formează binomul de la baza al tuturor metodelor (procedurilor) de rezolvare amiabila a disputelor si conflictelor.  In negociere se utilizeaza abordari de tip competitiv, de colaborare sau edificator. 

 .   Care sunt cele mai cunoscute metode RAD/ADR  ? 

Principalele metode RAD/ADR sunt negocierea, facilitarea, concilierea,negocierea de pace (medarb/arbmed) și negocierea coordonată(medierea). În România cea mai cunoscută metodă RAD/ADR este medierea. Medierea permite rezolvarea certurilor, disputelor, conflictelor si litigiilor. Negocierile din timpul medierii se desfasoara cu celeritate (rapiditate) si au costuri mai scazute decat cele ale unui procesul in instanta. Medierea este o negociere intre partile aflate in stare conflictuala, asistata de un mediator neimplicat in cauză si echidistant față de părțile aflate în conflict. Mediatorii biroului nostru practica medierea in conformitate cu Codul European de Conduita pentru Mediatorii Uniunii Europene, Codul deontologic al mediatorilor din Romania si respectand standardele internationale instituite de catre ABA American Bar Association (Asociatia Barourilor de Avocati din America), ACR Association for Conflict Resolution (Asociatia pentru Rezolvarea Conflictelor) si AAA American Arbitration Association (Asociatia Americana de Arbitraj).

 .   Ce este caracteristic la metodele (procedurile) RAD ? 

Partile aflate in conflict/disputa au putere decizionala deplina atat asupra problemelor ce se vor negocia, cat si asupra solutiilor adoptate prin tranzactia finala. Practicianul ajuta partile sa-si coordoneze activitatile spre a fi cat mai eficiente. Practicianul este echidistant fata de parti, neimplicat neimplicat în raport cu subiectul disputei, nu ofera solutii si pastreaza confidentialitatea informatiilor aflate.

 

In cadrul procedurilor partile gasesc cadrul propice desfasurarii negocierilor, indrumarea specialistului, afla modalitati de comunicare si gasesc solutii pentru diferendele lor . Metodele de rezolvare amiabila (RAD) sunt procese informale, confidentiale, individuale, orientate spre viitor si a caror solutii se bazeaza pe interese.

 .   Ce avantaje am daca apelez la metodele RAD si nu la un proces in instanta ? 

Metodele RAD sunt procese informale in care partile stabilesc impreuna cu practicianul durata si orarul intalnirilor, nu prin citare in fata instantei la o data si ora fixa cu termene lungi de luni de zile.

Metodele RAD sunt procese confidentiale spre diferenta de procesul in instanta care este public si in lumina reflectoarelor mass-mediei.

Metodele RAD sunt rentabile, au termene scurte intre sesiunile si cu un parcurs temporal mult mai redus.

Si, ce este cel mai important, metodele RAD ofera sansa pastrarii pe mai departe a relatiei dintre parti, iar uneori chiar imbunatateste aceasta relatie.

In instanta unul pierde intotdeauna, in timp ce prin utilizarea metodelor RAD, toate partile castiga.

 .   Dupa ce reguli se conduc metodele RAD ?

Metodele RAD, concilierea, medierea, negocierea, facilitarea și negociere de pacea se conduc după cinci principii:


1. Principiul deciziei VOLUNTARE care afirma dreptul partilor de a decide in mod liber daca accepta utilizare metodelor si tranzactia rezultata din acestea. Conform acestui principiu partile sunt cele care intra si se pot retrage oricand din procedura.


2. Principiul acceptului in cunostinta de cauza care afirma dreptul partilor de a fi informate cu privire la procesul ce urmează să îl parcurgă si la informatiile privitoare la conflict, astfel ca acordul rezultat din negocierea partilor sa fie decis in cunostinta de cauza.


3. Principiul INDIVIDUALITATII / AUTODETERMINARII care afirma dreptul si capacitatea partilor de a-si defini propriile probleme, nevoi si solutii.


4. Principiul NEIMPLICĂRII SI ECHIDISTANTEI PRACTICIANULUI care afirma dreptul partilor la aplicarea corestă a procedurii, fara partinire, practicianul neavand niciun fel de legatura cu partile si cu subiectul disputei si fiind echidistant fata de toate partile.


5. Principiul CONFIDENTIALITATII informatiilor care garanteaza partilor pastrarea de catre practician si de catre ceilalti participanti a secretului informatiilor dezvaluite pe parcursul procedurii.

 .   Daca apelez la conciliere, mediere, negociere, facilitare, negociere de pace, care sunt drepturile mele ?

1. Dreptul de a decide daca participi sau nu la procedura;

2. Dreptul de a alege si a accepta practicianul;

3. Dreptul de a fi informat corect si deplin cu privire la procedura;

4. Dreptul de a va defini propriile nevoi, probleme si solutii;

5. Dreptul de a participa la o procedură corect aplicată;

6. Dreptul de a beneficia de serviciile unui specialist neutru si echidistant;

7. Dreptul de a beneficia de confidentialitatea practicianului si a celorlalti participanti;

8. Dreptul de a decide asupra solutiilor adoptate si a tranzactiei finale.

 .   Daca practicianul RAD nu imi ofera sentințe ca judecatorul si nici nu ma reprezinta ca avocatul, ce face el?

1.Practicianul RAD conduce procesul de rezolvare amiabilă a disputei;
2.Practicianul RAD faciliteaza comunicarea pozitiva si directa intre parti;
3.Practicianul RAD faciliteaza intelegerea corecta intre parti;
4.Practicianul RAD asista partile pe parcursul procesului de mediere;
5.Practicianul RAD ajuta partile la clarificarea problemelor si intereselor;
6.Practicianul RAD ajuta partile sa descopere fapte si informatii relevante, prin stabilirea unor criterii obiective si identificarea constrangerilor;
7.Practicianul RAD faciliteaza participarea partilor la procedura;
8.Practicianul RAD ajuta partile la structurarea procedurii, prin stabilirea unei agende de parcurs si stabilirea intalnirilor;
9. Practicianul RAD faciliteaza progresul negocierii si obtinerea unui acord;
10. Practicianul RAD mentine dialogul intre parti;
11. Practicianul RAD ajuta partile sa depaseasca starile psihice dificile (emotivitate, irascibilitate)
12.Practicianul RAD ajuta partile sa obtina o tranzacție stabila, intelepta, eficienta, durabila si corecta.    

 .   Se poate rezolva o disputa de la prima intrevedere ?

In mod exceptional sunt cazuri in care se ajunge la o tranzactie de la prima negociere.

In general insa orice disputa se abordeaza mai intai prin conciliere și abia la finalul acestei proceduri se poate aplica o procedura de negociere, mediere, facilitarea sau de negociere de pace.

Oricum cea mai lunga procedura este de zeci de ori mai rapida ca un proces in instanta.

 .   De ce sunt metodele RAD mai rapide decat judecarea in instanta  ?

Deoarece Instantele judeca conform drepturilor stabilite prin legi, iar procedurile RAD se desfasoara conform intereselor partilor, la nivel rational si logic.

. Se pot rezolva orice tip de dispute/conflicte prin metodele RAD ?

Metodele RAD sunt indicate in rezolvarea disputelor atunci cand partile se afla in situatii de interdependenta, doresc pastrarea relatiei sau restabilirea acesteia pe baze mai trainice.

Metodele RAD pot avea un caracter preventiv (de prevenire a viitoarelor dispute/conflicte) sau “rezolutiv” (de rezolvare a disputelor/conflictelor existente).

Metodele RAD sunt utilizate preventiv cand se stabilesc contracte pentru crearea asociatiilor, extinderea intreprinderilor sau acorduri de orice tip.

De asemenea, metodele RAD sunt eficiente pentru stabilirea intelegerilor in grupuri de lucru, comitete si organe consultative, precum si in cazul deciziilor mixte.

Metodele RAD se utilizeaza in orice moment al disputei/conflictului, in faza incipienta, latenta, declarata, avansata.

Concilierea poate fi utilizata intr-un moment oarecare al evolutiei unei dispute, pentru a permite reluarea si relansarea negocierilor directe dintre parti.

. Cat dureaza aplicarea (utilizarea) unei metode (proceduri) RAD?

Depinde de caracteristicile si complexitatea conflictului. Totusi, datorita experientei si abilitatilor practicienilor nostri, pentru majoritatea disputelor/conflictelor care se finalizeaza cu o tranzactie, procedura dureaza maximum trei sesiuni a cate doua - trei ore fiecare.


De obicei, la sfarsitul celei de-a treia sesiuni, daca nu exista o evolutie pozitiva, in sensul rezolvarii partiale sau totale a disputei, practicianul va sugera suspendarea sau inchiderea procedurii.

. Care sunt costurile procedurilor RAD ?

Costul unei proceduri reusite este inferior oricaror altor metode judiciare sau arbitrale de rezolvare a conflictelor. Noi practicam o taxa initiala de deschidere a procedurii de evaluare, iar pentru fiecare sesiune stabilim un pret prin negociere.

In relatia cu societatile comerciale, institutiile statului, sindicate si patronate, datorita conditiilor speciale de desfasurare a procedurilor, preturile sunt ceva mai mari si se negociaza in functie de caracteristicile procedurii.

. Cine plateste ?

In general costurile sunt suportate in parti egale de catre toate partile, dar partile se pot pune de acord in mod liber cu privire la modalitatile de plata.

Formula de plata agreata de parti impreuna cu mediatorul va fi consemnata in contractul de mediere incheiat inainte de inceperea medierii.

. Cine sunt practicienii Dvs. ?

Sunt profesionisti specializati pe diferite domenii de activitate. Toti au cel putin o licenta si au efectuat  stagii de formare specifica si continua. Activitatea lor este supervizata si evaluata periodic.

. Ce se intampla daca nu se ajunge la o tranzactie (un acord) ?

In cazul in care partile nu ajung la o tranzactie, este posibil sa opteze pentru alte metode de rezolvare a conflictului lor. Metodele RAD nu impiedica apelarea ulterioara la o instanta judecatoreasca competenta.

. Cine poate participa la procedurile RAD ?

Experienta ne-a aratat ca, in cele mai multe cazuri, este de preferat sa participe doar persoanele aflate in conflict, sau, in cazul persoanelor juridice cei autorizati de lege sa reprezinte acele persoane juridice sau cei mandatati de acestia cu putere decizionala asupra aspectelor care fac obiectul litigiului.


Cu consimtamantul partilor pot participa si avocatii partilor, cu conditia ca acestia sa nu deranjeze procedura, in aceste cazuri, practicianul le va cere sa paraseasca incaperea si sa astepte in alta sala.
La cererea uneia dintre parti, dar numai cu acordul tuturor partilor si al practicianului, la procedura mai pot asista si alte persoane (asistenti), cu conditia ca acestia sa nu deranjeze procesul de mediere, caz in care
practicianul le va cere sa paraseasca incaperea.

. Cum precizam, in contractele pe care le semnam, recurgerea la metodele RAD, in cazul aparitiei unui litigiu? 

Deoarece metodele RAD evita numeroasele costuri pe care le implica apelarea la instantele judecatoresti sau arbitrare si fac mai usoara, mai rapida si mai putin costisitoare rezolvarea conflictelor, am sfatuit pe toti prietenii nostri, pe clientii nostri, pe asociati si colaboratori nostri, sa includa in contractele pe care le semneaza o clauza de rezolvare amiabila, prin care partile semnatare se angajeaza sa recurga la aceste metode inainte de a deschide un proces de arbitraj sau unul judiciar. Iata clauza:
“ Partile semnatare sunt de acord ca in cazul aparitiei unei dispute sau a unui litigiul in timpul derularii contractului sau la finalizarea acestuia, sa apeleze cu prioritate, inainte de recurgerea la orice alta modalitate de rezolvare, la o procedura RAD sub auspiciile Biroului Negociatorilor Asociați Ciurel, Ristea și Zbora-Ciurel, care conform acestei clauze se obliga sa aplice o metoda de rezolvarea amiabila.“

Comments